Hoe de zoektocht naar het DNA van Beringen leidt tot innovatie van de stad

workshop

Beringen. Op een regenachtige woensdagochtend reed ik de stad binnen. Ok, dacht ik. Dit is het dus. Mijn project. We, Michiel Rutjes – collega-Imagineer en ik, waren gecontacteerd via professor Diane Nijs, die les geeft aan de master Imagineering met de vraag of we als alumni van de master Imagineering mee wilden werken aan een project om samen met inwoners, gemeenteraadslieden, handelaars en ondernemers op zoek te gaan naar het DNA van de stad om de handelskern te vernieuwen. Leegstand is een 20171213_112038.jpgvoorkomend fenomeen in gemeenten en hoe kan die het beste ingevuld worden dan te luisteren naar de behoefte. Want ja, er zijn natuurlijk vaak ontzettend veel ideeën, maar wat is er nu écht nodig. Deze behoefte stemmen we af op het DNA van de stad. Zodat het daarna door de gemeente kan ingevuld worden. Het ontdekken van de behoefte en de ontwikkeling van het DNA hangt samen met innoveren. En… zoals onze professor Diane Nijs mooi omschrijft: “innoveren is mensenwerk”. Daarom faciliteren wij als Imagineers en krijgen we de antwoorden vanuit de stad. En in ons geval dus Beringen. De vijfde stad in Belgisch Limburg naast Leopoldsburg, Lommel, Maaseik, en Tongeren die aangesloten is bij dit project. Een initiatief van UNIZO in samenwerking met de gemeentes. Natuurlijk een ontzettend mooi project. Toen ik die ochtend de stad binnen reed kwam ik een bordje Be-Mine tegen, ja daar had ik wat over gelezen en was een mooi punt van herkenning! Ik werd nieuwsgierig, wat zit erachter Be-Mine? Wie heeft dit bedacht?

De eerste ontmoeting en inzichten in het stadhuis van Beringen

20171213_121953Op naar het stadhuis, waar Michiel en ik het project team ontmoetten in het kantoor planologie. Een groep enthousiastelingen, dat project team en die Beringnaren. Ze konden maar niet stoppen met praten over de stad. Hun stad. Waar ze ontzettend trots op zijn. We moesten Beringen maar eens gaan bekijken. En zo kregen we een tour door Beringen door Kristof Schulpé, een toffe innoverende jonge kerel. Tevens onze sparring-partner en projectleider werkende bij Stad Beringen. We stopten bij de Be-Mine site, die uitkeek op de avonturenberg. We bezochten de klim-hal en reden door de Koolmijnlaan. Later gingen we naar Beringen-Centrum en zagen we een tal van gespecialiseerde shops. Interessante dag. Maar jee… wat moesten we hier mee. Hoe konden we hier uit al die diversiteit nu een DNA verzinnen wat alles zou omvatten van Beringen, dacht ik in de auto naar huis toe. Ik had werkelijk waar geen idee.

Graven naar bouwstenen met de Beringnaren

We gingen dieper graven met een aantal enthousiaste Beringnaren, afkomstig uit verschillende deelgemeenten: Paal, Beverlo, Koersel en Beringen. Want Beringen, is niet alleen Beringen-centrum! Werd ons meerdere malen (en soms op ludieke wijze) kenbaar gemaakt. Tijdens de eerste “design-sessie” in de luchtfabriek in Heusden-Zolder ontdekten we samen een aantal bouwstenen die als grondslag voor het DNA van Beringen dienden. Verbinding, diversiteit en spanning werd er geroepen. Ja, bruggen bouwen ook, en alle bewoners hadden daar zo enorme ideeën en inspiratie over. Deze bouwstenen werden nog eens bevestigd tijdens het buurtplatform 1 februari. Door 20171213_140418middel van Imagineering, design thinking, systeem denken kwamen we tot wat meer concrete innovatieve oplossingen. Deze methoden klinken moeilijk voor degenen die hier niet dagelijks mee te werk gaan, maar in feite is het niet anders dan diep nadenken en een logisch gevolg van praten met elkaar. Creatieve ideeën delen en hier de ruimte voor faciliteren (letterlijk & figuurlijk), dat doen wij als Imagineers. Wat ons opviel, is dat alle individuele deelnemers hebben behoefte aan positivisme, het aanpakken van nieuwe kansen. Zo kwamen we door deze workshops er achter dat de Beringnaar niet persé trots is op Beringen als geheel, maar wel op de unieke delen.

En het DNA van Beringen is…?

KnipselDaarom zeggen wij, hét DNA van Beringen bestaat niet. De diversiteit in mensen, deelgemeenten, natuur en activiteiten is te groot om dit in een zin, concept of idee te vatten. Echter, heeft iedereen uit groot Beringen, behoefte aan verbinding met elkaar. Op elk mogelijke manier: door het verenigingsleven, te sporten, een fietspad te leggen maar ook de toekomst samen vorm te geven. Spanning is iets wat die verbinding creëert. Doordat er mensen aanwezig waren die opkwamen voor de verschillende deelgemeenten, waarden en ideeën voor Beringen heerst er ook spanning. Juist deze spanning zorgde ervoor dat er constructieve gesprekken op gang kwamen en mensen prikkelden elkaar met ideeën. Spanning & energie, ook waar Beringen-mijn (Be-Mine) bekend van is geworden. Dus dit was niet zo gek, en wederom een leuke verbinding. De diversiteit van groot Beringen zorgde ervoor dat het DNA van Beringen niet tastbaar is. Ook niet in één concept of idee te vatten. Wel eens gehoord van symbiose? En fractal design? Iets wat Michiel tijdens dit project verzon. Zoals die romanesco, die gekke bloemkool. In het diepst van het DNA zie je constant hetzelfde terug komen. Dit is ook zo in Beringen. Want Beringen bestaat niet zonder diversiteit, spanning en verbinding. Ons concept was daardoor een gesprek op gang te helpen en deze verbinding te creëren in de stad. Een verbinding die voorheen door de diversiteit niet zozeer zichtbaar was, maar nodig. Nodig om de kern van de stad te innoveren.

Wat heeft ons project teweeg gebracht? De tastbare feiten.

Wat voor tastbaars er al is voort gekomen uit ons project door te verbinden en te spreken? De stad had een aantal gebouwen op de sloop-lijst staan om de kern te vernieuwen. Het bleek, dat dit niet nodig is en het verenigingsleven het stadhuis heeftsintlugard gevraagd dit  te gebruiken. Zo ontstaat er weer een bruisende kern in de stad. Iets wat vooraf nooit bedacht zou kunnen worden. Binnenkort geven Michiel en ik nog een laatste workshop in Beringen om de invulling van het stadscentrum met deze jongeren te bekijken.

Ik kan niet wachten om te zien wat hieruit gaat ontstaan!

Na Beringen komt…

O ja, met trots gaan we binnenkort werken aan een “bedrijvige kern”  van Stad Dilbeek. Ik kijk enorm uit om de Dilbekenaren te ontmoeten en de stad te leren kennen!

 

Meer weten over de Imagineering aanpak in Beringen? Of eens brainstormen over wat een Imagineering aanpak voor uw organisatie, gemeente of start-up kan betekenen?  Neem gerust eens contact met me op! – Simone Mortier

Dit project was in samenwerking met: NHTV University of Breda, UNIZO & Stad Beringen
Collega-Imagineer: Michiel Rutjes
Foto’s van Beringen door: Frank Verheijden – www.lucaconcept.be

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s